O medaile za 720 000 korun je velký zájem

Jablonec nad Nisou - Unikátní zlaté medaile razí Česká mincovna v Jablonci. Váží jeden kilogram a připomínají vstup Česka do schengenského prostoru. Přestože jedna medaile stojí 720 tisíc korun, zájem o ně je velký.

Jen necelou minutu trvá, než se na holou kilovou zlatou placku vyrazí potřebný reliéf a medaile připomínající konec hraničních kontrol je na světě. Z jedné strany český lev s hvězdami, z druhé lipová ratolest. Autorem návrhu je nejznámější český medailér Jiří Harcuba. „Medaile má průměr 85 mm a musíme jí razit na hydraulickém lisu o tonáži 630 tun, aby se zvýraznily všechny reliéfy medaile,“ popisuje způsob ražby vedoucí provozu mincovny Miroslav Vítek. „Není to běžná medaile, kterou si kupují běžně numismatici, ale většinou si jí kupují jen investoři kvůli tomu, aby investovali své volné finanční prostředky do zlata,“ dodává obchodní ředitel mincovny Libor Křapka.

Kilové zlaté medaile razí v této mincovně již potřetí. Zájem o ně je vždy obrovský. Dva dny po emisi již bývají medaile rozprodány. „Protože od roku 2005 je zlato v určité cenové horečce a ta zatím nechladne,“ zdůvodňuje zájem generální ředitel České mincovny v Jablonci nad Nisou Jan Vízek.

Ještě před dvěma lety stála kilová zlatá medaile půl milionu korun. Dnes ji mincovna prodává za 720 tisíc. Přesto s nimi šetří. Série počítá jen se sto kusy. Doražba se neplánuje, i když zájemci se stále hlásí. „Medaile čísluji a dávám tam číslo, které vždy začíná nulou. Každý zákazník požaduje svoje číslo,“ prozrazuje Martina Pecholdová, která se věnuje především rytecké práci.

Už teď chystá mincovna další emisi na příští rok. Medaile chce razit z platiny, která je sedmdesátkrát dražší než zlato. Motiv medaile je jasný - předsednictví České republiky v Evropské unii.