Soud osvobodil „zloděje rekordmana“ ze Strakonicka

Strakonicko - Sami policisté o něm mluvili jako o "zloději rekordmanovi". Soud ho ale osvobodil. 47letý Michal Lakatoš před ním stanul kvůli žalobě, že vykradl až několik stovek chat a chalup na Prachaticku a Strakonicku. Soudce ale zatím nepravomocně rozhodl, že na to není dost důkazů.

Malou vesnici na Šumavě oblehlo kvůli Michalu Lakatošovi 60 policistů. Když ho šli zatýkat, jistil je dokonce vrtulník s termovizí. Na případu pracoval hned celý tým kriminalistů, spojovali ho s celou řadou krádeží v chalupách a chatách, hlavně na Šumavě.

Jaromíra Nováková, mluvčí Policie ČR ve Strakonicích, sdělila, že policie v průběhu několika měsíců zajišťovala důkazy. „Domníváme se, že pachatel si loupežemi zvyšoval adrenalin, že to bral jako sport,“ vyjádřil se kriminalista Jihočeské policejní správy Zdeněk Mojha.

Při devíti domovních prohlídkách policisté nalezli tolik kradených věcí, že je museli svážet nákladními auty. Státní zástupkyně k soudu přišla s asi 60 zdokumentovanými případy. Jenže, podle soudu, prakticky bez přímých důkazů.

„Hlavní důvod zproštění obžaloby byla důkazní nouze,“ potvrdil mluvčí Okresního soudu ve Strakonicích Tomáš Lis. S rozhodnutím soudu rozhodně nesouhlasí majitelé vykradených domů. Bojí se třeba toho, že osvobozující rozsudek jen podnítí další zloděje.

Poškozený Václav Kural se nechal slyšet, že výsledek soudního jednání ho rozesmál. Podle rozhodnutí soudu by nevinný Michal Lakatoš měl v současné době bydlet v Praze. Pro média je ale nedostupný.