V Jižních Čechách nefungují krizové mobily

Český Krumlov - Krizové mobily při povodních téměř nepoužíváme. To tvrdí část oslovených starostů z rizikových oblastí na jihu Čech. Ostatní systémy si ale pochvalují; informace dostávají včas a díky tomu se daří snižovat škody. Poměrně složitý systém podle nich sloužil doposud poměrně dobře.

Všechno začíná výstrahou od meteorologů. Informace míří k profesionálním hasičům, správcům řek, krizovým štábům a starostům ohrožených obcí. Poměrně složitý systém koncem minulého týdne právě podle nich překvapivě dobře fungoval. Až na krizové mobily. Starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová by doporučovala, aby lépe fungovaly. Takzvanou kombikartu s krizovým číslem, o kterou požádala, jí totiž operátor zatím neaktivoval. Mluvčí Telefónica O2 Martin Žabka vysvětluje: „Je to nadstandard poskytovaný právě starostům v projektu IZS. Starostové, kteří by případně měli problémy se zprovozněním, by se standardně měli obrátit na centrálního zadavatele. Tím je generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. Zadavatel by nás informoval a my bychom situaci urgentně řešili. Zatím však žádné takové zprávy nemáme.“

Starosta Roudného Gustav Had doplňuje: „Většinou přijímám tyto zprávy na svůj telefon, ten jsem také zadal do krizových štábů. Ten krizový využívám výjimečně.“ A do třetice starostka Mojného na Českokrumlovsku Jana Zoufalá. O zprovoznění krizového mobilu usilovala podle svých slov od Vánoc. I ona chtěla, aby na jejím služebním telefonu fungovala obě čísla. Zprovoznění jejího telefonu trvalo šest měsíců a při tom mělo trvat nejdéle čtrnáct dní.

Podle některých starostů by tzv. krizové mobily ani nebyly potřeba, pokud by jim jejich operátoři mohli garantovat, že při případném přetížení sítě dostanou přednost.