Sběrem víček k novému vozíku pro mentálně postiženého chlapce z Blatné

Písek – Sběrem uzávěrů z plastových lahví chtějí děti z jedné písecké základní školy pomoci mentálně postiženému chlapci z dětského ústavu v Blatné. Ten potřebuje nový mechanický vozík, bez kterého se neobejde. Nasbírat ale musejí dvě tuny plastových víček, aby získaly potřebných osm tisíc korun. Dnes osmnáctiletý Jirka je od narození mentálně postižený. Pohybovat se může pouze na vozíku. Ten stávající již nevyhovuje a potřebuje nový.

Ředitelka základní speciální školy v Blatné Vlasta Maroušková potvrdila, že se Jirka bez vozíku neobejde, protože je imobilní a pohybuje se pomocí chodítka. O osudu Jirky se dozvěděly děti z Tylovy základní školy v Písku a zorganizovaly sběr víček z plastových obalů. Během několika týdnů zaplnily desítky pytlů plných plastových víček omezené skladové prostory školy. Prozatím jich tu mají přes sedm set kilo. Víčka nosí nejen děti, ale i rodiče. A nejsou sami.

Žákyně Tylovy základní školy Kristýna Hanzlíková sdělila, že pan ředitel oslovil i další školy. Učitelka této školy Martina Pobříslová dodala, že místa není dostatek, proto pytle děti nechávají doma a přinesou je v den, kdy se víčka odvezou. „Při ceně čtyři koruny za kilogram bychom na vozík, který stojí kolem osmi tisíc, potřebovali dvě tuny víček,“ podotkl Pavel Koc, zástupce ředitele Základní školy J.K.Tyla v Písku.

Děti i učitelé ale věří, že nasbírají mnohem více. V regionu však neexistuje firma, která by tento druh odpadu vykoupila. Pavel Koc poznamenal, že se nakonec podařilo sehnat firmu od Mostu. Víčka se v Písku budou sbírat do konce listopadu. Peníze za ně pak poputují do Blatné k postiženému chlapci.