Předsedkyně teplického soudu čelí návrhu na kárnou žalobu

Teplice - Předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek podal návrh na kárnou žalobu na předsedkyni Okresního soudu v Teplicích Evu Tilleovou a teplickou soudkyni Veroniku Filevovou. Kohoutek tak reagoval podnět a následné šetření související s případem známého bojovníka za práva otců Luboše Patery.

Luboš Patera stojí před teplickým soudem kvůli podezření ze spáchání trestnému činu útok na státní orgán v roce 2004. Tehdy kritizoval soudy a další státní instituce kvůli průtahům ve sporu s bývalou manželkou o jejich syna.

Paterův případ teplický soud projednával loni 19. prosince. Na jednání s ním přišlo několik jeho příznivců, mezi nimiž byl například John Bok ze spolku Šalamoun. Podle Patery je u vchodu zastavila justiční stráž a požadovala po nich, aby odevzdali mobilní telefony a nahrávací zařízení. Údajně tak jednali podle pokynu soudců. Patera tvrdí, že tak porušili jejich práva, protože nahrávání zvuku nemůže soud zakazovat, stejně jako lidem zabavovat při vstupu osobní majetek.

U předsedy krajského soudu a ministra spravedlnosti si také stěžoval na údajný výrok soudkyně, že ji nezajímá ústava a hanlivý nápis na budově teplického soudu. Předsedkyně teplického soudu Tilleová dnes návrh na kárnou žalobu odmítla jakkoli komentovat.

Paterův spor s bývalou manželkou již české soudy neprojednávají, případ po 16 letech bez jakéhokoli výsledku skončil loni v únoru, kdy jejich synovi bylo 18 let. Patera kvůli případu žaluje Českou republiku u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.