Pardubičtí radní kritizují koncepci zdravotnictví v regionu

Pardubice - Radní v Pardubicích nešetří kritikou na krajský úřad. Jmenovitě na Josefa Janečka. Tvrdí, že právě pod jeho vedením se v regionu zhoršuje zdravotní péče. Chtějí, aby vznikla koncepce nová, která by situaci změnila. Kraj ale s takovým řešením nesouhlasí.

Už to není jen názorová neshoda. Spor se vyostřil a slovní přestřelky nejsou něčím výjimečným. Zastupitelé a radní Pardubic tvrdě kritizují krajský úřad, konkrétně radního kraje Josefa Janečka. A sice proto, že jeho koncepce zdravotnictví v regionu je chabá. To podle města poškozuje i nemocnici v Pardubicích. Ekonomika prý dostala přednost před zdravím pacientů. „Radní Janeček nutí lékaře, aby se chovali především ekonomicky. To je pro lékaře amorální,“ napadá koncepci náměstkyně primátora Pardubic Štěpánka Fraňková.    
 
Zastupitelé města si dokonce na své zasedání Josefa Janečka pozvali. Všichni bez rozdílu politické příslušnosti ho tvrdě kritizovali. Chtějí po něm zlepšení péče o pacienty a novou koncepci zdravotnictví. „Já myslím, že ta situace je kritická. Žádáme Pardubický kraj a pana hejtmana, aby koncepce byla znovu zpracována a předložena ke schválení,“ říká pardubický primátor Jaroslav Deml.    
 
Krajský radní Janeček se ale brání. „Nemocnice žije v ekonomickém prostředí a musí se jako rozumná firma chovat,“ brání se.  Vypracování nové koncepce zdravotnictví odmítá ale i hejtman. „Mrzí mě to, že dochází k přestřelkám přes média. Času je málo a řešit takto závažnou věc před volbami je nezodpovědné,“ zdůvodňuje svůj postoj hejtman Ivo Toman.  
 
O vyhrocené situaci budou radní města jednat s kolegy z kraje 31. března. Už nyní je ale jasné, že vzájemné vztahy jsou na bodu mrazu.