Pec pod Sněžkou dostala pokutu 100 tisíc za chyby v zakázce

Brno/Pec pod Sněžkou - Pec pod Sněžkou musí zaplatit pokutu 100 000 korun za chyby v zakázce na opravy školy za 16 milionů korun. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Město spojilo dvě různé zakázky dohromady, což je podle úřadu chyba. Město s verdiktem úřadu nesouhlasí o hodlá se podle starosty Alana Tomáška odvolat k brněnskému krajskému soudu.

Město potřebovalo opravit školu, nemělo ale peníze. Proto se rozhodlo pro netradiční řešení. Zároveň se smlouvou o dílo na opravu školy podepsalo se stejnou společností i kupní smlouvu a prodalo jí budovu mateřské školy i s pozemkem. Podle úřadu však mělo nejprve zvlášť prodat nemovitosti, a za utržené peníze pak nechat v samostatné zakázce opravit školu.

Za provedenou rekonstrukci a přístavbu budovy základní školy pak mohlo město zaplatit i méně, pokud by mezi potenciálními dodavateli proběhla regulérní soutěž o veřejnou zakázku, popsal mluvčí ÚOHS.

„S rozhodnutím ÚOHS nesouhlasíme. Domníváme se, že jsme postupovali správně,“ řekl Tomášek. Dodal, že škola i školka stojí a fungují ke všeobecné spokojenosti. Letošní rozpočet známého krkonošského střediska činí zhruba 40 milionů korun.

Stavby patří mezi nejčastější zakázky, kterými se úřad zabývá. Města často stavbu rozdělí do několika menších zakázek, aby se vyhnula výběrovému řízení, anebo nevyhlásí řádný tendr. Pochybení Pece pod Sněžkou patří mezi nejzávažnější porušení zákona. „Ve svých úvahách o výši sankce však orgán dohledu zohlednil skutečnost, aby uložená sankce v konečném důsledku nebyla na hranici existenčních možností zadavatele,“ doplnil mluvčí úřadu Kristián Chalupa.