Chemikálie ničí zahrady obyvatelům Mělníka

Mělník - Spálené jehličnany a odumírající ovocné stromy. Fluor – tato chemická látka ničí zahrady obyvatel Mělníka. Podle nich za to může společnost Mefrit – továrna na skleněnou drť potřebnou pro výrobu smaltů a glazur. Velké investice do zahrádek a každoroční vyhazování dřevin, tak komentují obyvatelé výsledek. Výskyt fluoru v rostlinách potvrzuje i laboratorní rozbor jehličí.

Místní se proto několikrát obrátili na odbor životního prostředí městského úřadu. Ten s Mefritem jednal a vyjednal. „Mefrit dlouhodobě zatěžuje prostředí této lokality. Dojde ke změně technologie především při výrobě bílých fritů tak, aby došlo ke snížení množství emisí vypouštěných do ovzduší,” popisuje Ctirad Mikeš z Odboru životního prostředí mělnického Městského úřadu.

Zástupci společnosti Mefrit se nám na kameru vyjádřit odmítli, dostali jsme od nich ale e-mail s tímto zněním: „Filtrační zařízení splňuje požadavky na obsah fluoru a dalších látek ve spalinách. Pece jsou provozovány pouze s filtračním zařízením.” Bývalý zaměstnanec Mefritu ale situaci popisuje jinak: „Filtry asi neběžely pokaždé, protože když jsme šli z práce, byla auta pokrytá bílým práškem.”

Ekologické problémy související s továrnou Mefrit se vlečou už roky, lidé proto úřadům přestávají věřit. Obyvatelé města to vidí tak, že vítězí zájmy zaměstnanosti a rozvoje regionu před ochranou lidí před chemií. Vzdávat se ale místní nehodlají. Někteří dokonce chtějí podat trestní oznámení.