Tržnici v Chebu kontrolují celníci, plánují i stálý dohled

Cheb - Celníci dopoledne zahájili razii v tržnici M+B v centru Chebu. Povolení státního zástupce jim umožnilo kontrolovat i zavřené stánky a skryté prostory. Po dnešní kontrole, při které celnící našli nelegální zboží za deset milionů korun, zde bude pokračovat dlouhodobý dohled. Celní správa tím chce omezit prodej padělků a hlavně donutit vietnamské trhovce, aby dodržovali zákony.

Kontrola proběhne asi ve 30 vytypovaných stáncích, u kterých měla celní správa důkazy o prodeji nelegálního zboží. Jde zhruba o polovinu z počtu stánků na tržnici. Kontroly se účastní asi 50 celníků a pracovníci cizinecké policie, která kontroluje oprávnění k pobytu prodejců. Speciální psi pomáhají s odhalováním padělaných cigaret.

V západních Čechách jde od loňska už asi o devátou rozsáhlou kontrolní akci celníků. Podobně jako v předchozích případech celníci na tržnici zůstanou i po skončení kontroly a budou hlídat, aby se stánky opět nenaplnily nelegálním zbožím. Spolu s informační kampaní se tak snaží přimět prodejce k dodržování zákonů. Nejčastějším prohřeškem na tržnicích je prodej padělků značkového zboží, nekolkovaných cigaret nebo alkoholu a prodej pirátských hudebních a video nosičů.

Dlouhodobý dohled je podle celníků velmi úspěšný. „Prodejci přestali prodávat padělky, své stánky si řádně označili a předkládali řádné nájemní smlouvy, aby bylo zřejmé, kdo který stánek provozuje,“ uvedla mluvčí Celní správy Plzeň Jitka Blahutová. V Karlovarském kraji chtějí celníci zkontrolovat ještě pět příhraničních tržnic.