Mateřské školy na jihu Čech hlásí stopstav

Volyně - Některé mateřské školy na jihu Čech hlásí stopstav. Kvůli dřívějšímu nedostatku dětí byla některá zařízení zrušena, nyní se ale uvažuje, že se znovu otevřou. Na výstavbu nových většinou chybí peníze.

Ve Volyni dříve fungovaly dvě mateřské školy, dnes zbyla jedna. Tři třídy tu navštěvuje osmdesát čtyři dětí a zařízení hlásí plný stav. Ředitelka MŠ ve Volyni Jana Kadlecová přiznala, že v současné době se nepřijímají děti z mimovolyňských obcí. Vedení města chtělo postavit ještě jednu třídu. Na dotace nedosáhlo a z vlastního rozpočtu přístavbu nezaplatí.

I v Českých Budějovicích se v rámci optimalizace školské sítě rušily mateřské školy. Od devadesátých let jich ubyla téměř polovina a současná kapacita nestačí. Náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička potvrdil, že po zápisech z minulého týdne na úřadě zjistili, že mají asi sto neuspokojených žádostí. Už měsíc rodičům předškolních dětí pomáhá i mateřské centrum. Zájem o něj je obrovský, postarají se tu o děti od půl roku do pěti let. Ředitelka Mateřského centra České Budějovice Lenka Šebková doplnila, že suplují mateřské školy a jesličky. Zařízení využívají spíše maminky, jejichž děti se nedostaly do školek.

Problémy s umístěním dětí mají i v Písku. Tady funguje třináct mateřských škol a všechny jsou plné. Od příštího roku chtějí kapacitu jedné z nich rozšířit. Krajská radní Marie Hrdinová dodala, že v kraji je osm set tříd v mateřských školách a navštěvuje je přibližně 19 tisíc žáků.

Podle odborníků nemusí současný babyboom trvat dlouho, očekává se, že kolem roku 2015 se počet dětí opět sníží.