Občané mají možnost vyjádřit se k plánům stavby D3

Praha - Do 28. srpna mohou občané, sdružení i obce psát Ministerstvu životního prostředí své připomínky ke stavbě dálnice D3, jejíž trasa má vést z Prahy přes Střední Čechy a Jižní Čechy do Rakouska. Jedná se o vůbec první oficiální příležitost vyjádřit se ke stavebním plánům.

S předběžnou podobou těchto plánů se mohou občané obeznámit na internetové adrese www.cenia.cz/eia, přičemž jejich podoba se bude upravovat právě v závislosti na ohlasech občanů krajů, kterých se stavba týká. Ředitelství silnic a dálnic, které za stavbu odpovídá, nyní začíná zpracovávat posudek který určí, nakolik dálnice D3 ovlivní životní prostředí.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar vyzývá, ať lidé posílají své připomínky písemně na adresu Ministerstva životního prostředí - Odboru na posuzováni vlivu na životní prostředí. Dálnice D3 bývá označována stejnou měrou za šetrnou i neekologickou, potřebnou i zbytečnou. Možnost ovlivnění stavby však vítají příznivci i odpůrci stavby. Jiří Macák z občanského sdružení Klid říká: „Je to potřebná věc, neboť dosud nebyly seriozně porovnané varianty, které jsou stále ještě ve hře.“

K plánům na stavbu se zřejmě vyjádří i obec Netvořice, od které bude dálnice vzdálená pouhých padesát metrů. Většina jejích obyvatel se stavbou souhlasí z důvodu pracovních příležitostí. Starosta Netvořic Jan Kubásek je odhodlaný udržet ráz krajiny a sledovat vliv hluku a smogu. Vedoucí komunikace ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření uvedl, že zatímco koridor D3 už je stanoven, nyní se bude debatovat o přesném trasování, o mostech a o tunelech.

Ředitelství silnic a dálnic bude posudek o vlivu na životní prostředí zpracovávat asi dva roky.