Dálnice D8 láká investory, dvě obchodní zóny možná vyrostou u Petrovic na Ústecku

Petrovice - Dvě obchodně-průmyslové zóny by mohly vzniknout poblíž Petrovic na Ústecku. Radnice už plánuje změnu územního plánu. Proti je ale řada tamních obyvatel i ekologové. Stavba by podle nich mohla znamenat více prachu v ovzduší, zatížení obce automobily a zničené životní prostředí. Pro investory jsou ale Petrovice ideální, leží totiž hned vedle dálnice D8.

Stavbě zón by musely ustoupit desítky hektarů lesa. Právě to se ale nelíbí ekologům. V lese se totiž nacházejí biotopy vzácných rostlin a živočichů. Podle Miroslava Patrika ze sdružení Děti Země jsou ohroženi zejména v místních mokřadách žijící obojživelníci.

Vedení obce ale opakuje, že stavba zón zatím není na pořadu dne. Úřad teprve zvažuje změnu územního plánu. Obavy některých obyvatel obce ze zhoršení dopravní situace a prašnosti starosta Petrovic Zdeněk Kutina z ODS nesdílí: „Myslím si a jsem přesvědčen, že by to neovlivnilo život v obci víc než samotný provoz dálnice.“

Petrovice si naopak od možných staveb slibují nová pracovní místa. „Předpokládáme v té maximální variantě několik desítek pracovních míst, což je počet, který by mohl plně uspokojit poptávku místních,“ uvedl starosta. Podél nového úseku D8 by mělo podobných zón vzniknout hned několik. U Chabařovic a Žďárku zase investoři plánují logistická centra.