Aktivisté protestovali proti opětovnému schválení skladu v Temelíně

České Budějovice - Sedm ekologických aktivistů protestovalo formou happeningu před jihočeským krajským úřadem kvůli tomu, jakým způsobem úřad povoluje stavbu meziskladu vyhořelého jaderného paliva v Temelíně. Úřad v úterý stavbu skladu povolil už potřetí. Rozhodnutí není pravomocné, protože stejně jako v minulosti se občanská sdružení odvolala.

Lidé ze sdružení Jihočeské matky, Calla a OIŽP sehráli krátkou skeč o tom, jak se krajští úředníci vypořádávají s připomínkami nevládních organizací. U stolečku s nápisem „Krajský úřad - odbor povolování jaderných zařízení“ se střídali se svými připomínkami, které jeden z aktivistů, představující úředníka, postupně všechny zamítl. „Nám je často podsouváno, že celý proces povolování stavby skladu zdržujeme. My se domníváme, že to tak není. Naším cílem je, aby proces probíhal seriózně. Nepovolujeme tady králíkárnu, ale jaderné zařízení,“ prohlásila předsedkyně Jihočeských matek Monika Machová - Wittingerová.

Podle ní vše brzdí ČEZ a stavební úřad, neboť se prý brání přijmout
jakoukoliv připomínku občanských sdružení. Ta poukazují i na údajnou
podjatost krajských úředníků, kteří mají na starosti agendu kolem
elektrárny, a žádají proto jejich odvolání.

Poprvé krajští úředníci stavbu povolili v říjnu 2006, podruhé na podzim loňského roku. Pokaždé jim ale souhlas vrátilo ministerstvo pro místní rozvoj. Elektrárna přitom o mezisklad usiluje od roku 2003.

Mezisklad vyhořelých palivových článků potřebuje ČEZ v Temelíně pro kapacitu více než 1 300 tun uranu do roku 2013. Nyní se vyhořelé články ukládají do bazénu v reaktoru. Dočasný sklad vyhořelého paliva by měl být v provozu zhruba 60 let, pak by ho mělo nahradit trvalé úložiště radioaktivního odpadu. Konečný hlubinný sklad chce Česko vyřešit do roku 2065, místo pro stavbu ale stále hledá.