Sestry boromejky opouštějí klášter v Hradišti

Znojemsko - Více než sedm století trvající tradice řeholnictví v klášteře ve znojemském Hradišti končí. Po dlouholetém působení ho opouštějí jeho poslední obyvatelky, řádové sestry boromejky. Rozloučit se s nimi přišly desítky místních věřících.

Rozloučení s členkami Řádu svatého Karla Boromejského začalo na Hradišti slavnostní bohoslužbou. „Za těch téměř padesát let, co tu sestry na Hradišti byly, tak tu spousta lidí díky nim zažila velké dobrodiní. Proto, když sestry odcházejí, tak jsme viděli jako velkou potřebu jim poděkovat,” uvedl znojemský děkan Jindřich Bartoš.

Řádové sestry předvedly hostům slavnosti hru o svaté Anežce a pak je pozvaly k malému občerstvení. Zájem důstojně se rozloučit s řeholnicemi byl velký. Místním sestry budou chybět a je jim líto, že odcházejí. Boromejky o svém odchodu z Hradiště nemluvily. Strávily tady 49 let. Když sem v roce 1958 přišly, našly klášter v dezolátním stavu, samy si ho opravily. Měnila se kanalizace, vodovod, podlahy.

Z původních 120 řádových sester, které se hlavně staraly o nemocné a potřebné z okolí a o boromejky v důchodu, jich zbylo jen 45. Budovy se už nevyplatí opravovat. Podle děkana Bartoše půjde největší skupina sester do Albrechtic, kde je rovněž dům pro přestárlé řeholní sestry.

Využití pro klášter bude hledat jeho vlastník, Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou, po definitivním odchodu boromejek letos v září. Některé budovy klášterního areálu už přitom využívá oblastní charita pro své chráněné dílny.