Sokolov bojuje s přemnožením potkanů

Sokolov - S plošným hubením potkanů začalo město Sokolov. Deratizaci na veřejných místech zaplatí radnice a přijde asi na čtvrt milionu korun. Hubení hlodavců v domech musí zaplatit jejich majitelé. Nařizuje jim to obecně závazná vyhláška.

Kladení otrávených nástrah a další opatření po celém městě si podle vyjádření místostarosty Sokolova Jaromíra Dvořáka (ODS) vyžádala opravdu mimořádná situace: „Poslední dvě teplé zimy způsobily přemnožení krys. Lidé hlásili, že jsou často vidět u odpadkových košů,“ sdělil Jaromír Dvořák (ODS), místostarosta Sokolova.

Výstražné letáky se objevily na sídlištích a tentokrát i v centrálním parku uprostřed města. Tady se podle deratizérů potkani přiživují krmením pro kachny. Stejní lidé, kteří krmí, mají teď ale strach, aby se k návnadám nedostali při venčení psi, nebo dokonce děti. To deratizéři vylučují. Dávají otrávený salám do trubek, ale jen na noc. Plošnou a hlavně pravidelnou deratizaci vidí při nesmírné plodnosti potkanů jako jedinou možnost, jak zabránit populační explozi.

Že je obava z populační exploze na místě, potvrdil i deratizér Radek Pitra. Podle deratizérů je možné snížit potkaní populaci až o 90 procent.