Návštěvníci pražských památek sáhnou hlouběji do peněženky

Praha - Za vstup do pražských památek si jejich návštěvníci od 15. května připlatí. Pražská informační služba, která je spravuje, rozhodla o zvýšení vstupného o desetikorunu. Změna se dotkne dospělých, studentů i důchodců. Za nezlevněnou vstupenku tak lidé zaplatí nově sedmdesát korun, studenti a penzisté pak padesát. Mimořádné vstupné pro držitele průkazu ZTP a jejich doprovod nebo pro děti do šesti let s pedagogickým dozorem bude stát nadále stejně - dvacet korun.

„Ke zdražení jsme byli nuceni přistoupit kvůli zvýšení sazby DPH od ledna 2008 a zvýšení cen energií,“ vysvětlila mluvčí Pražské informační služby Dagmar Houbová. Dodala, že PIS dostává od hlavního města, svého zřizovatele, stále nižší dotace.

Informační služba má ve své správě Staroměstskou radnici, obě mostecké věže, Prašnou bránu, petřínské bludiště i rozhlednu, věž malostranského chrámu svatého Mikuláše a zámek ve Ctěnicích.

Ve dvou objektech, Pražské bráně a ctěnickém zámku, zvedla PIS vstupné už od ledna. Se zdražením v ostatních památkách otálela, protože předpokládala, že se jí podaří ztrátu pokrýt z dalších činností. „Po prvním čtvrtletí jsme ale zjistili, že to nestačí,“ uvedla Houbová.