V Chomutově dnes demonstrovali proti odvolání Rabase

Chomutov - V Chomutově dnes demonstrovalo dvě stě lidí na podporu odvolaného ředitele Podkrušnohorského zooparku a poslance Strany zelených Přemysla Rabase. Jeho odvolání kritizuje veřejnost i odborníci. Radní ho sesadili před měsícem z funkce kvůli údajným nedostatkům v hospodaření. To Rabas odmítá. Zelení pak vystoupili i z chomutovské koalice.

Poslední kapka - tak mluví občanské sdružení Nespokojení občané o odvolání Přemysla Rabase. Poslance a uznávaného odborníka odvolali radní kvůli údajně závažným chybám v hospodaření. Zelení poté vystoupili z chomutovské koalice. „My to skutečně považujeme za útok nejen na samotného Přemka Rabase, na jeho blízké a rodinu, ale v podstatě i na Stranu zelených“ zdůraznil místopředseda krajské organizace strany Petr Jiroušek.

Zelení nyní chtějí od vedení města omluvu. Primátorka Ivana Řápková se ale omluvit nehodlá. Společně s Rabasem odešli z parku i lidé z managementu. Rabas navíc přišel o svojí poslaneckou kancelář, kterou měl právě v zooparku. Nové vedení mu totiž vypovědělo smlouvu. „Tyto prostory využíval pan ředitel Rabas i jako kancelář ředitele a proto musí být připravena i pro ředitele nového,“ řekl mluvčí chomutovského magistrátu Pavel Novák.

Přemysl Rabas s odvoláním ani vypovězením kanceláře nesouhlasí a hodlá bránit: „Zcela jistě budu za křivá obvinění ohledně hospodaření zooparku podávat žalobu na ochranu osobnosti.“ Za Rabatem stojí i chomutovské hnutí Nespokojení občané. „Způsob, jakým byl odvolán, se nám vůbec nelíbí, ale řekla bych, že je to právě ukázka toho, jak se u nás jedná. Vnímáme to jako obrovskou nespravedlnost a vyřizování účtů,“ sdělila představitelka hnutí Marie Kindermannová.

Na podporu Přemysla Rabase koluje v Chomutově petice, kterou podepsalo přes 3 tisíce občanů. Rabasovo odvolání ale není jedinou věcí, kterou opozice a občanská sdružení kritizují. Vadí jim třeba nový systém parkování nebo pronájem zdejšího Kamencového jezera, které radnice na padesát let pronajala zastupiteli a členovi ODS Zdeňku Fojtíkovi.