Sesuv půdy ohrožuje pitnou vodu u obce Lidečko

Vsetín -  Masa hlíny a kamení se u Lidečka na Vsetínsku nebezpečně blíží k vodovodnímu přivaděči. Intenzivní deště by mohly způsobit katastrofu během několika dní. Pokud by se přivaděč poškodil či zničil, bylo by odříznuto od pitné vody až třicet tisíc lidí. Na eliminaci hrozícího nebezpečí žádají geologové až 100 milionů korun.

Čtyři sta metrů dlouhý a osmdesát metrů široký sesuv u valašské vesnice Lidečko by v lese daleko od obytných domů nikomu nevadil. Jenže předloni sjel až k místu, kde se pod povrchem ukrývá přivaděč pitné vody. Ten mělo ochránit zpevnění a odvodnění svahu před půl rokem. Toto opatření bohužel nestačilo. „Tento pařez je na svém původním místě. A masa zeminy a kamení se k němu během půl roku přiblížila o metr a půl až dva metry. Což ukazuje, že tento svah je stále aktivní a nebezpečný,“ upozorňuje na potenciální riziko starosta Lidečka Vojtěch Ryza. 

Obavy lidečského starosty potvrdil právě dokončený odborný posudek. Pokud sesuv bude pokračovat, přetrhá podzemní potrubí. Bez pitné vody se v tom okamžiku ocitne třicet tisíc lidí v regionu. „Nárůst pohybu je dramatický, takže jsme museli hned varovat veškeré orgány. Definitivním řešením stabilizace sesuvu by byla kotvená pilotová stěna, která by musela být v několika úrovních,“ nabízí řešení geotechnik Jaroslav Ryšávka. 

Takové opatření by ale stálo sto milionů korun. S tím, kde je sehnat, případně zda vodovod přeložit jinam, si láme hlavu Bezpečnostní rada nedalekého Vsetína. Řešení zatím nenašla, rozhodla se proto obrátit na Zlínský kraj. „V této chvíli potřebujeme bezprostřední pomoc při přípravě projektové dokumentace a zpracování záměru, a to pokud možno v co nejrychlejším čase,“ říká starostka Vsetína Květoslava Othová. 

Svah se teď může dál pomalu posouvat, nebo naráz nečekaně sklouznout třeba o desítky metrů. Může se to stát za spoustu let, ale i za několik dní. Záleží na počasí. Kritickými se mohou stát více než tři dny vytrvalého deště.