Bývalý ředitel chomutovské zoo tvrdí, že si radní důvody pro jeho odvolání vymysleli

Praha - Ještě před dvěma měsíci vedl poslanec Přemysl Rabas (SZ) chomutovský zoopark. Šéfoval mu 16 let a během nich se z instituce stala respektovaná zoologická zahrada s několika světovými unikáty. Teď ale ve své funkci končí, protože ho chomutovští radní odvolali. Důvodem byly údajně závažné chyby v hospodaření, nekomunikování a zdražování vstupného. Problémem bylo podle radních také to, že pracoval současně jako manažer zooparku a poslanec. Rabas však nařčení ze strany radních zpochybňuje.

„Radní mě odvolali v době mé nepřítomnosti. Když se pak zvedla vlna odporu, tak si vymysleli nějaké důvody a kontrola pro ně nyní hledá podklady,“ vysvětluje Rabas neobvyklý postup radních. Nejvíce mu vadí lži, které radní uvádějí mezi důvody pro odvolání: že falšoval smlouvy a že je vyšetřován policií. Falšování smluv popřel Národní kontrolní úřad, vyšetřování popřela policejní mluvčí. Radnice se však za křivá obvinění odmítá omluvit.

Špatné hospodaření tedy Rabas popírá, nekomunikace ze své strany si není vědom a ke zdražování vstupného podle něj sahají všechny zoologické zahrady. Se slučováním dvou náročných funkcí je to komplikovanější: „Práce poslance je časově těžko slučitelná s řízením organizace, která má 62 zaměstnanců a hospodaří s 31milionovým rozpočtem,“ sdělila primátorka Chomutova Ivana Řápková Chomutovskému deníku.

„Samozřejmě přiznávám, že je to dost náročné a že tím trpí rodina, musím dojíždět do parlamentu, musim pracovat o nedělích. Mnoho poslanců ovšem dělá zároveň primátory nebo starosty měst, takže by se paní primátorka měla obrátit do svých vlastních řad.“ Navíc se podle Rabase během jeho dvouleté poslanecké kariéry zvýšil počet návštěvínků zoo a instituce se stala samostatnější a má vyšší příjmy. Ani trestnímu oznámení Rabas nečelí.