Jedinečná turnovská synagoga prochází rekonstrukcí

Turnov - Radnice v Turnově začala s opravou zchátralé synagogy, která jako jediná na severu Čech přežila nacistické útoky během druhé světové války. Památku chce město přeměnit na výstavní prostory.

Nenápadný domek v centru Turnova. Málokoho by napadlo, že jde o jedinečnou památku - synagogu z roku 1747 - jedinou, kterou nacisté na severu Čech nezničili během Křišťálové noci. Prostory, které ještě nedávno sloužily jako sklad, chce radnice obnovit. „Rádi bychom potom z Židovského muzea zapůjčili původní mobiliář, který takovou synagogu vyzdobil,” řekla starostka Turnova Hana Maierová.

První průzkumy už ukázaly, že dolní část synagogy je kolem dokola obestavěna zdí, za kterou se skrývá původní výzdoba. Část inventáře uchovává také turnovské muzeum. To se zároveň obrací na veřejnost, aby pomohla při mapování historie židovské obce na Turnovsku. „Domníváme se, že řada památek zůstala v rodinách nebo v objektech, které Židé museli třeba opustit. Byli bychom rádi, kdyby se do muzea dostaly, nebo kdybychom se o nich alespoň dozvěděli,” apeluje ředitelka Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová.

Synagoga, jejíž záchrana přijde na 11 milionů korun, je jednou z mála stavebních památek, které po židovském obyvatelstvu na Liberecku zbyly. Nejznámější je židovský hřbitov v Turnově z 16. století, který teď město také renovuje. V osmdesátých letech byl přes něj necitelně postaven silniční most a vykácena část aleje. „Podle našich výpočtů zaniklo nebo bylo poškozeno 70 náhrobních kamenů,” říká Pavel Jakubec ze semilského Státního okresního archivu.

Další a zároveň poslední židovský hřbitov v regionu už je jenom v Liberci. Třetí pohřební místo v Českém Dubu srovnali nacisté za války se zemí. Úplnou náhodou se ale po válce tři nejstarší náhrobky dostaly do Podještědského muzea. Podle jeho ředitele by jednou rádi pohřební místo pietně upravili.

Obnova synagogy i hřbitova přijde na víc než 12 milionů korun. Práce mají skončit v létě příštího roku.