Žatecká průmyslová zóna má už první zaměstnance

Žatec - V průmyslové zóně, která vyrostla na bývalém žateckém vojenském letišti, už našlo práci prvních čtyři sta lidí z Chomutovska, Lounska a Mostecka. Japonští výrobci LCD obrazovek přitom chtějí ještě do konce roku zaměstnat dalších tisíc lidí. Zóna přitom měla pověst zakletého místa. Zalíbila se většině světových automobilek, žádná z nich ale nakonec nepřišla. Zlom nastal, když svůj vstup obřadně ohlásili Japonci s elektronikou. Nyní si politici libují, že to s auty nevyšlo.

Potvrdily se i předpoklady, že továrny vznikající v trojúhelníku mezi Mostem, Chomutovem a Louny nebudou mít o zaměstnance nouzi. „Myslím si, že když někdo bude chtít pracovat, tak tady šanci určitě najde,” říká nová zaměstnankyně Iveta Helásková. S tím souhlasí také Gabriela Benešová z firmy IPS Alpha: „V současné chvíli nábor probíhá velice hladce, máme spousty zájemců.” Fadatoshi Fujikura navíc slibuje, že slib 2000 zaměstnanců bude splněn.

Jedinou slabinou rozvíjející se zóny zůstává v tuto chvíli jen dvouproudá silnice vedoucí kolem bývalého letiště. „Jsme si vědomi, že nová silnice bude něco stát, ale snažíme se o tom jednat,” říká Fadatoshi Fujikura. Podle hejtmana ústeckého kraje by nová široká silnice měla být hotova už v roce 2010. Takového investora, který do zóny vstoupil, by se podle něj už kraj příště dočkat nemusel. Přísloví kdo si počká, ten se dočká, se v případě žatecké zóny podle radních ústeckého kraje skutečně potvrdilo.