V Hradci mají novou knihovnu, zatím však bez knih

Hradec Králové - Východočeská metropole má již za tři měsíce představit novou chloubu města - moderní budovu knihovny, jejíž výstavba přišla na 395 milionů korun. Finanční prostředky na výstavbu byly čerpány převážně z ministerstva kultury. Pro vnitřní vybavení knihovny však chybí další peníze. Ministerstvo ani Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem knihovny, zatím nehodlají uvolnit další finance na vybavení kulturního stánku.

Ke kompletnímu dokončení knihovny stavba postrádá kolem 21 milionů korun. Podle ředitelky královéhradecké knihovny Evy Svobodové chybí především prostředky pro zajištění běžných provozních pomůcek, kancelářské techniky či jednoduchého nábytku. Svobodová dále uvedla argument usvědčující ministerstvo kultury z nezajištění náhrad za daňové úpravy z roku 2004.

Představitelé královéhradeckého kraje se brání poskytnutí chybějících prostředků. „Rada kraje je toho názoru, že celý problém jde na vrub ministerstva kultury, neboť ono rozhodlo v roce 2003 o stavbě nové knihovny,“ brání se radní kraje Zdeněk Kraus.

Představitelé ministerstva však považují svou finanční podporu za více než dostačující. Vládní resort vydal v letošním roce na dobudování již 98 milionů a momentálně se nechystá uvolnit další finance, jak uvedl mluvčí Jan Cieslar.

Hradecký kraj se již s prosbou finanční pomoci obrátil na ministerstvo financí a vyčkává na odpověď. Dosavadní prostory vědecké knihovny měly být podle původních plánů vyklizeny během letních měsíců, s otevřením nové budovy Hradečtí počítali s příchodem září. Podle všeho však nezbývá představitelům královéhradeckého kraje nic jiného, než dále jednat a zajistit plnou vybavenost knihovny pro své natěšené občany.