Zloději ochromili trať u Mostu, ukradli zde kolejnice

Most - Jen několik hodin dělilo od vykolejení vlak na trati Čížkovice - Obrnice. Zloději zde poblíž obce Bělušice na hranici mosteckého a lounského okresu odšroubovali a ukradli pětadvacet metrů kolejnic. Na vážné narušení trati přišli náhodou traťoví dělníci pár hodin předtím, než měl tudy projíždět vlak s cisternami.

Správci kolejí odhadli výdělek zlodějů z prodeje odcizených kolejí na deset tisíc korun. Následky neštěstí, které mohli způsobit, však lze jen těžko vyčíslit. „Následky případného vykolejení vlaku by mohly být nedozírné,“ říká přednosta Správy tratí Most Jiří Valeš. „Případ je kvalifikován jako trestný čin krádeže a pachateli tohoto trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvádí mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Mostě Ludmila Světláková.

Zloději zatím policii unikají. „Obrničtí policisté, kteří se případem zabývají, prověřovali místní sběrny. Ani v jedné sběrně ale kolejnice nenašli,“ dodává Ludmila Světláková. „Krádeže jsou čím tím častější a my jsme skoro bezmocní,“ přiznává Jiří Valeš. „Já nevím, jak to bude dál pokračovat. Jestli budou opravdu na té trati nějací mrtví, nebo někdo v tom kanálu zahyne, až do něj spadne. Nevím na co ještě budeme čekat,“ zlobí se poslanec za ČSSD Vlastimil Aubrecht, spolupředkladatel novely zákona o odpadech.  

Stovky kilometrů kolejí není podle železničářů možné uhlídat. Jak tvrdí, je třeba změnit legislativu. Návrh novely zákona, který by výkup od zlodějů znemožnil, už leží ve sněmovně. „Já bych se klonil k úplnému zákazu výkupu od fyzických osob,“ domnívá se Vlastimil Aubrecht.   

Podle zastánců změny zákona teď zaleží na tom, jaká varianta novely projde. Tvrdší, která výkup šrotu od soukromých osob zcela zakazuje. Nebo ta, co výkup umožňuje. Ale jen s bezhotovostní platbou na bankovní učet.  

Novelu zákona o odpadech by poslanci měli projednat už tento čtvrtek.