V Ústí nad Labem zkolaboval systém péče o zeleň

Ústí nad Labem - Vzrostlá, dlouho nesekaná tráva zůstala bez údržby týdny na ústeckých sídlištích a v parcích. Sekačky se na travnatých plochách objevily až v posledních dnech.

Čtyřicet, šedesát centimetrů, někde až po pás - tak vysoko vyrostla tentokrát tráva na většině zelených ploch v Ústí nad Labem. Ke stěžovatelům se přidali i lékaři a hygienici. V trávě vyšší než čtyřicet centimetrů číhají klíšťata a travní pyly trápí alergiky. Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem, prohlásil, že i v některých parcích jiných velkých měst byla zjištěna klíšťata, která mohou přenášet nemoci. Opozice viní z kalamity magistrát.

Člen zastupitelstva města Jaroslav Kubín (KSČM) se nechal slyšet, že za dvacet milionů se město skutečně udržovat nedá. Jan Řericha (ODS), náměstek primátora Ústí nad Labem, dodal, že město rozhodně nešetří. Ústecký magistrát tvrdí, že šlo jen o jednorázový výpadek, který se nebude opakovat, jak potvrdil Jan Řeřicha. Podle kritiků nemají firmy udržující zeleň dostatečnou motivaci. Dostávají paušál, ať sekají dvakrát ročně nebo jednou měsíčně.