Ražba tunelu u Cholupic komplikuje život místním obyvatelům

Cholupice - Úsek pražského okruhu mezi Vestcem a Lehovicemi by měl být dokončen za dva roky. Momentálně se dokončují práce na ražení tunelu u Cholupic. Dělníci staví taky most přes Vltavu a pracují čtyřiadvacet hodin denně. Stavba se stala velkým problémem pro obyvatele okolních vesnic, které každý den obtěžuje prach a hluk a jejichž domy mají popraskané zdi.

Kromě tunelů a klasických mostů vedou přes novou silnici taky biokoridory. „Biokoridory se projektují proto, aby přes ně mohla chodit zvěř, která tady má své přirozené prostředí,“ vysvětluje mluvčí firmy Skanska Ondřej Šuch.

Každý den dělníci stihnou čtyři odstřely a prorazí deset metrů pod zemí. Na stavbě pracuje celkem 600 lidí, z toho je 450 dělníků a zbytek jsou geodeti a geologové. Úsek Vestec - Lahovice bude měřit 8,3 kilometru a jeho dokončení se plánuje na rok 2010.

Celá stavba začala v prosinci 2006 a vyjde na téměř 6 miliard korun. Má výrazně ulevit centru Prahy od aut. Obyvatelé okolních obcí ze stavby této části okruhu nadšení nejsou. Při odstřelech jim totiž prý praskají zdi jejich domů. „Ve dne v noci je tu prach, hluk a rámus. Děti nemůžou spát, obyvatelé se tady pomalu dusí,“ stěžuje si jeden z obyvatel Cholupic.

Problémy místních ale dostavbou této části koridoru neskončí. Stále ještě totiž není jasné, kudy se na okruh budou auta dostávat. V horším případě totiž budou jezdit přes některá obydlená místa, jako jsou například Komořany.