Policisté na Lipensku přijdou pozdě

Horní Planá - Starostové na Lipensku řeší nedostatek policistů. Již přes rok žádají posily, ale zatím je jejich volání marné. Policie sice přibrala nové lidi, ale řada z nich je nyní ve speciálních školách a do služby se zapojí až po sezoně. To však už bude podle starostů pozdě.

V Horní Plané se ve službě střídá 17 policistů, denně jim do statistiky přibude 5 nových případů. Hledají zloděje, kteří vybírají stany a auta, zabývají se dopravními nehodami, večer řeší rvačky a výtržnosti. Mimo sezonu je takový počet podle starosty města Jiřího Hůlky dostatečný, v létě však policisté v ulicích citelně chybějí. Poukazuje na to už dva roky: „Uvítali bychom minimálně dvojnásobek policistů.“ Z blízkého Frymburka se ozývá stejné volání, desítku policistů tady chtějí rozšířit také. Posily čekali před sezonou, nové síly ale zatím nepřišly. Starosta Frymburku Ota Řezáč poukázal na to, že je třeba zajistit bezpečnost návštěvníků i místních.

Pracovníci krumlovského ředitelství sečetli všechny policisty, porovnali je s počtem míst a jednoznačný výsledek potvrdila mluvčí OŘ Policie Krumlov Michaela Pavlíčková: „V současné době chybí na Českokrumlovsku 43 policistů.“ Podle jihočeského policejního ředitele Radomíra Heřmana je taková sezona na Lipně poslední. Nové policisty již vybral, přímo v terénu ale ještě nejsou, doplňují si vzdělání a do služby teprve nastoupí: „Máme několik desítek policistů v našich středních policejních školách, ti opravdu fyzicky chybějí.“ Podle ministra vnitra Ivana Langera není taková situace pouze na Českokrumlovsku, v současné době prochází policie nejrozsáhlejší generační obměnou ve své novodobé historii.

V celém kraji nyní chybí policii 130 mužů, podle policejního ředitele Heřmana se situace stabilizuje na počátku příštího roku.