Památkáři chtějí větší ochranu zámku Kratochvíle

Netolice - Při povodni ohrožuje zámek Kratochvíle voda z blízkého rybníka. V historickém komplexu přitom právě skončila rekonstrukce renesanční vily, která stála 16 milionů korun. Památkáři proto žádají větší ochranu budov před velkou vodou. Rybáři, kteří se o rybník nad zámkem starají, však chystají úpravu hráze až na podzim, čekají na peníze.

Dnes přelivem protéká jen malý potok, který se při povodních mění v dravou řeku. To se potom korytem valí krychlové metry vody a ohrožují zahrady i historické objekty. Jak uvedl správce rybníku ředitel Školního rybářství Protivín Václav Šrámek, při povodni dochází k přelití hráze a zaplavení zámku Kratochvíle. Šest let už usilují správci zámku i zastupitelé z blízkých Netopíc o změnu, chtějí komplex více ochránit. Podle starosty Netolic Oldřicha Petráška všichni doufají, že problém se konečně vyřeší. Největším vodním nebezpečím pro zámek je pětihektarový Kratochvilský rybník, veškeré budovy stojí přímo pod ním stojí veškeré budovy. Rybáři teď chystají opravu: Václav Šrámek potvrdil, zrekonstruují stávající bezpečnostní přeliv tak, že odtok vody z rybníka bude dostatečně kapacitní. Rybáři podle svých slov postupují co nejrychleji. Loni zpracovali projekt, peníze na protipovodňová opatření na Kratochvíli získali až letos. Rekonstrukce přijde na 5 milionů, více než polovinu uhradí kraj. Radní Jihočeského kraje Jiří Netík doplnil, že rybářství k tomu provede ještě odbahnění.

Památkáři nyní doufají, že velká voda v příštích týdnech nepřijde, v červnu tady otevřeli opravenou část renesanční vily s velkým zlatým sálem. Kastelán Vojtěch Troup je spokojený, že sál vypadá přibližně tak, jak vypadal v druhé polovině 16. století a ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec dodal, že ústav investoval do restaurování a instalace částku kolem 16 milionů.

Protivínští rybáři začnou opravovat tuto část hráze letos v září a práce ukončí příští rok v květnu.