Poštovna na Sněžce by mohla začít fungovat za tři týdny

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Už za tři týdny by mohla zahájit provoz nová poštovna na Sněžce. Investorka stavby Jaroslava Skrbková dnes předala stavebnímu úřadu v Peci pod Sněžkou další podklady, které si vyžádal kvůli vydání souhlasu k předběžnému užívání stavby. Vzhledem k potřebným správním lhůtám by souhlas k otevření poštovny mohl být vydán přibližně do tří týdnů.

„Souhlas by platil jeden rok, do té doby musí poštovna projít kolaudací,“ řekla Alena Holá ze stavebního úřadu v Peci. Skrbková dnes nechtěla termín otevření poštovny odhadovat. 8. srpna by se podle ní měl v nové poštovně uskutečnit svatební obřad, o dva dny později by měli mít šanci na návštěvu objektu poutníci Svatovavřinecké pouti.

Výstavba poštovny, kterou navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman, začala v létě 2006 úpravou základů původní České boudy. Moderní stavba je postavena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly a navíc doplněna skleněnými tabulemi, které kryjí dřevěné okenice. Stavba nabrala zpoždění hlavně kvůli potížím s výrobou některých stavebních dílů. Vloni v srpnu poštovnu symbolicky otevřel prezident Václav Klaus, otevření pro návštěvníky mělo následovat v řádu několika týdnů.

Dokončení stavby však zkomplikoval spor mezi investorkou a stavební firmou o kvalitu a cenu stavby. Skrbková poštovnu převzala až loni v prosinci. „Stavba je zpožděná o téměř dva roky, některé věci jsou problematické, spor zřejmě skončí u soudu,“ řekla dnes Skrbková. Poštovna na vrcholu nejvyšší tuzemské hory by měla mít otevřeno celý rok, k dispozici bude základní občerstvení a další služby.

Původní Česká bouda z roku 1868 byla v roce 1990 uzavřena a v roce 2004 zdemolována. Výběr podoby nové poštovny provázely bouřlivé diskuse, výhrady ke stavbě měli například správci Krkonošského národního parku. Zvláštní povolení muselo ke stavbě v nejpřísněji chráněné zóně parku vydat ministerstvo životního prostředí.