Liberecká nemocnice začala vymáhat dlužné poplatky

Liberec - Liberecká nemocnice rozeslala jako první v kraji upomínky pacientům, kteří jí dluží na poplatcích za hospitalizaci nebo návštěvu ambulance. Dluhy již přesáhly 300 tisíc korun a lidé přitom často tvrdí, že peníze na pobyt v nemocnici nemají. Dlužné částky mají uhradit do konce prázdnin, pokud nezaplatí, může se jim to prodražit.

Musíme už přitlačit, zdůvodňuje rozeslané upomínky vedení nemocnice. Přestože celkový dluh zatím není příliš závratný, chování dlužníků není fér vůči těm, kteří poplatky platí. Jako příklad tisková mluvčí Krajské nemocnice Liberec Alexandra Bittnerová uvedla pacienta, který za stodenní pobyt v nemocnici dluží částku 6 tisíc korun. Někteří lidé dluží nemocnici i za vícenásobnou hospitalizaci, často přitom tvrdí, že peníze na hospitalizaci nemají. V takovém případě by však měli mít potvrzení od sociálního úřadu, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, nehodlá dělat výjimky: „Jsou-li na tom opravdu tak špatně, že nemohou částku zaplatit, měli by spadat do hmotné nouze a pak jsou od všech poplatků osvobozeni.“

Dlužné částky mají lidé uhradit do konce prázdnin, další upomínka už jim nepřijde. Generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný podotkl, že neuhrazené upomínky předají třetí straně a potom z pohledávky v řádech desetikorun může vzniknout dluh v řádech tisíců. Nemocnice se ještě nerozhodla, jestli dlužníky předá přímo soudu, nebo si najme vymahačskou firmu. Na postupu se musí domluvit ještě s krajským úřadem. Podle Luďka Nečesaného to však bude osvědčená firma, aby komunikace s pacienty byla důstojná.

Po zavedení poplatků se podle nemocnice lidé začali také víc zajímat o to, jak dlouho hospitalizace po plánovaném zákroku trvá a i podle toho si pak vybírají, ve kterém zařízení se nechají operovat. Náměstek ředitele Krajské nemocnice Liberec Martin Zítek potvrdil, že délka hospitalizace se velmi liší, v některé nemocnici může být u stejné diagnózy až dvojnásobná. Pacienti by si měli vybrat to zdravotnické zařízení, kde bude pobyt co nejkratší a při tom vyšetření bude takové, jak má být.

Zbylé nemocnice v kraji zatím upomínky dlužníkům nerozesílají, podle ředitelů jednotlivých zařízení je to však jenom otázka času.