Dopravní podnik Ústeckého kraje zákon neporušil

Ústí nad Labem - Krajské státní zastupitelství zastavilo stíhání manažerů Dopravního podniku Ústeckého kraje. Byli obviněni z toho, že v srpnu 2006 zastavili na čtyři dny prakticky veškerou autobusovou dopravu v severních Čechách. Podle státního zastupitelství zákon neporušili, krajský úřad však podal proti zastavení stíhání stížnost.

V srpnu 2006 čekaly na autobusy marně tisíce lidí po celém Ústeckém kraji, ochromením množství linek tehdy vyvrcholil spor mezi krajským úřadem a Dopravním podnikem Ústeckého kraje. Vzápětí padala trestní oznámení, policie sice bývalého ředitele a členy představenstva společnosti obvinila, jenže krajské státní zastupitelství nyní stíhání zastavilo.

Krajský úřad však chce mít podle Františka Janačíka z tiskového odboru magistrátu jasno, zda nedošlo k trestnému činu porušování závazných pravidel hospodářského styku nebo pokusu o vydírání. S tím ale Lenka Bradáčová z Krajského státního zastupitelství Ústí nad Labem nesouhlasí: „Státní zástupce vyhodnotil, že jednání dopravců v souladu se zákonem bylo.“

Krajský úřad podal proti zastavení stíhání stížnost, dopravní podnik však stále opakuje, že autobusy zastavit musel. Firma se totiž potom, co jí kraj vypověděl smlouvu, dostala na pokraj krachu. Mediální zástupce společnosti Martin Grmela doplnil, že důvod pro zastavení dopravy byl prostý: kraj podniku neuhradil prokazatelnou ztrátu.

Spory mezi krajským úřadem a dopravním podnikem ale zdaleka nekončí, před soudem a správními orgány probíhají v současné době další čtyři řízení. Naposledy městský soud v Praze dopravnímu podniku nařídil, aby ze svého názvu odstranil spojení Ústecký kraj. Přestože rozsudek potvrdil i Vrchní soud, firma to ještě neudělala. Mluvčí Janačík podtrhl, že DPÚK je soukromá firma, kraj s jejím provozem nemá nic společného a vždy požadoval, aby toto slovní spojení z jejího názvu zmizelo. Martin Grmela ujistil, že dopravce název upraví ke konci letošního roku.

Ústecká autobusová krize se dostala až do Bruselu: Evropská komise před měsícem krajský úřad podrobila kritice za smlouvy s novými dopravci.