Krkonoše se zákazy brání před postrachem přírody - sběrači borůvek

Vrchlabí (Trutnovsko) - Sběrači borůvek budou mít v Krkonoších těžší práci. Správa Krkonošského národního parku totiž dnes omezila vstup do některých částí Krkonoš. Chce tak hory chránit před nájezdy borůvkářů. Nařízení, které bude platit do poloviny října, neomezuje turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách. Omezení bude platit od 20. července do 15. října.

Omezení se týká pohybu volným terénem - cyklistů se nařízení nijak netýká - ve všech třech zónách parku. Zakázaný je například vstup do okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramene Labe, Sněžky, Obřího dolu, Pomezního hřebene nad Dolní Malou Úpou a dalších oblastí. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 10 000 korun. V terénu omezení vstupu oznamují informační tabule s textem i v polském a německém jazyce.

V nejpřísněji chráněné první zóně je vstup mimo cesty a sběr lesních plodů zakázán celý rok. Celkem zákaz platí na rozloze asi 9900 hektarů, tedy téměř pětině rozlohy parku a jeho ochranného pásma.

Nájezdy na krkonošské borůvky pořádají téměř výlučně Poláci, kteří přijíždějí i v organizovaných skupinách. Sběrači borůvky většinou sbírají pro další prodej. Podle odhadů může být v Krkonoších sebíráno na 200 tisíc litrů borůvek ročně. Takové množství by se mohlo prodat i za několik milionů korun.