Ležáky se po dlouhých letech dočkají kvalitní péče

Ležáky/Miřetice - Miřetice se dlouhá léta snažily o to, aby se památníku Ležáky ujal stát. Obec totiž nemá dost peněz, aby památník udržovala a pietní místo pomalu chátralo. Až nyní by se to mělo změnit, zasáhlo ministerstvo kultury.

Zatímco Památník Lidice byl v minulosti státem hýčkán, Ležáky o své místo na slunci musely bojovat. Obec Miřetice mohla na údržbu uvolnit ročně jen něco málo přes milion korun. Již v listopadu 2007 si starosta Miřetic Jaroslav Chour (nez) postěžoval, že Lidice se dostaly pod ministerstvo kultury a Ležáky nikdo nechtěl.

O řešení problému se snažil několik let marně i Pardubický kraj, teď se ale situace změnila. Ministr kultury Václav Jehlička podepsal rozhodnutí, na jehož základě spadá pietní území Ležáky pod Památník Lidice. To znamená jediné: po dlouhých letech se Ležáky dočkají kvalitní údržby a také nutných státních investic. Tiskový mluvčí Ministerstva kultury ČR Jan Cieslar potvrdil, že pro letošní rok ministerstvo uvolnilo částku 3 miliony korun, která bude určena na základní údržbu památníku.

Obec Miřetice se bude částečně o Ležáky starat dál, nyní však už ne na úkor svého vlastního rozpočtu. Starosta Chour je potěšený, obci se ulevilo, zbudou peníze na úpravy silnic a v příštím roce je třeba opravit školu. Ministerstvo kultury slibuje, že Ležáky se opět dostanou do povědomí lidí. Mluvčí Cieslar uvedl, že na září je plánován seminář pro učitele a na říjen mezinárodní konference na téma hrozeb neonacismu.

Stát chce do Ležáků přilákat i více návštěvníků, tým odborníků už pracuje na studii, jak toho dosáhnout.

Památník Ležáky stát i Pardubický kraj zanedbávají, tvrdí starosta obce Miřetice, která se o památník stará.
Zdroj: ČT24