Rozhledna ze severočeského vrchu Studenec se na své místo zatím nevrátí

Českokamenicko - Unikátní kovová vyhlídková věž, která je kulturní památkou, měla být otevřená už před dvěma týdny. Její opravu a převoz ale zabrzdily chybějící peníze. Když rozhlednu loni v září vrtulník snášel dolů do údolí, její zachránci tvrdili, že bude brzy zase zpátky. Teď je z ní pár hromádek železa.

Že jde o kulturní památku z roku 1888, vědí jen zasvěcení. Například Tomáš Horyna z Občanského sdružení Studený a Lipnice, který neskrýval své zklamání. „Není možné celý rok otálet a myslet si, že peníze přijdou samy,“ reagovala Jitka Tůmová ze stejného sdružení na vyjádření místostarosty České Kamenice Vojtěcha Marka, že došly finanční prostředky.

Radnice tvrdí, že hlavní chybu udělali projektanti. Ti do prvních žádostí o dotace napsali, že chtějí peníze na repliku rozhledny. Podle zachránců rozhledny naopak selhala radnice, která i v dalších žádostech zapomněla zdůraznit, že jde o rekonstrukci. Rozhledna má ale ještě naději. Na ministerstvu financí má radnice termín předložení žádostí do 31. srpna, jak sdělil Vojtěch Marek.