V Těnovicích meditují mladí buddhisté

Plzeň - Hlasité mručení je v těchto dnech slyšet v Těnovicích na jižním Plzeňsku. V žádném případě však nejde o medvědy. Právě zde se totiž sešli vyznavači Buddhova učení, kteří se učí nejen meditovat, ale zároveň si užívají i léta. O duchovní stránku tohoto setkání se starají dánský láma a nepálský mnich.

Vypadá to, jako by v Čechách byli jen mladí buddhisté. Alespoň v těnovickém buddhistickém centru to na každoročním srazu tak vypadá. Mladé buddhismus přitahuje, protože je svobodný, bez zákazů a dogmat a dokonce ani učitelé ho nepovažují za klasické náboženství. „Buddhismus nemá moc takových těch vnějších zákazů, že by vám někdo říkal, co máte dělat a co ne. Na druhou stranu buddhismus říká, že naše svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého,“ vysvětluje učitel buddhismu Roman Virt. „Buddhismus nepovažujeme za náboženství, spíš je to takové učení,“ doplňuje ho organizátorka setkání Klára Kazelleová.

I mezi buddhisty dorazil baby boom a tak děti mají k dispozici dětský koutek. Stanové městečko, bar a jídelna slouží k zábavě dospělých. Na ní mají dost času mezi meditacemi a přednáškami a hlavně večer. „Dost lidí se tu zná, takže je to hodně o setkávání s přáteli,“ říká jeden z mladých buddhistů. „Večer se scházíme na baru, je to takové příjemné období pro všechny,“ přidává se druhý. „Rozvíjíme se, od té doby co meditujeme, tak na sobě pozorujeme změny,“ tvrdí třetí.

Podle učitelů buddhismu nejde jen o filosofii ale i praxi, je to návod jak měnit své prožívání. Účastníci čerpají inspiraci pro vlastní cestu a je na každém, jak s tím naloží. Zavalené parkoviště napovídá, že počty účastníků jdou do stovek. Na letošní setkání buddhistů diamantové cesty přijelo více než 1200 lidí.