Říční přívozy na Vltavě už svezly tisíce cestujících

Praha - Lidé projevili o přívozy na Vltavě nečekaný zájem. Obnovenou staropražskou tradici zatím zajišťuje v rámci Pražské integrované dopravy (PID) pouze pět lodí. Dvě nové byly spuštěny 1. srpna a jen za prvních srpnovou dekádu už přepravily 14 tisíc cestujících. Zřizovatelé proto uvažují, že jejich počet pravděpodobně zvýší.

„Takový zájem před spuštěním nikdo nepředpokládal. Nejodvážnější odhady byly asi třetinové,“ komentoval Štěpán Rusňák z První všeobecné člunovací společnosti. Ranní linky, které jezdí v osm hodin, využívá řada lidí na cestu do práce. Nejčastějšími pasažéry jsou ale rodiče a prarodiče s dětmi na odpoledních výletech a zaměstnanci, kteří pracují na okolních ostrovech. Jízdní řády najdou zájemci i na internetových stránkách.

Na lodích platí legitimace PID. Cestující mohu použít také časovou jízdenku MHD nebo si zakoupit vstupenku za 26 korun, která umožňuje navázání na další spoje. Přímo na palubě prodávají převozníci i jednosměrné plavenky, které stojí 25 korun. Nepřestupní a sms jízdenky zde neplatí. „Pokud bude takový zájem trvat, bude se muset dotace na provoz upravit,“ dodal Rusňák.