Obce bez vody a kanalizace? Na Karlovarsku realita

Karlovy Vary - Starostové menších měst na Karlovarsku kritizují systém rozdělování dotací. Kvůli nízkému počtu obyvatel často nedosáhnou na peníze z regionálních operačních programů. V přidružených obcích pak není na základní infrastrukturu jako silnice, kanalizaci nebo vodovod.

V některých obcích to vypadá jako v jiném století. Lidé z Veselova na Žluticku dosud nemají kanalizaci ani vodovod. Pitnou vodu si lidé musí kupovat, vodu na praní a hygienu si nechají dovážet. Kromě nepohodlí je to navíc stojí každý měsíc stovky korun. Podobně jsou na tom i další obce v regionu.

Starosta Žlutic Jaroslav Vojta, který spravuje i Veselov, odhaduje cenu přivaděče vody na 10 milionů korun. Má zpracovaný projekt a každý rok žádá o dotace. Město s 2800 obyvateli je ale podle dotačních podmínek buď moc velké, nebo příliš malé.

„Program obnovy venkova pamatuje na obce do 500 obyvatel. V případě Regionálního operačního programu mi bylo rovnou řečeno, že na vodovody se prostě nepamatovalo,“ stěžuje si starosta Vojta.

Za systémovou chybu považuje rozdělování dotací pro malé obce i Spolek pro obnovu venkova. „V okamžiku kdy se ty programy připravovaly, tak se podcenily finanční prostředky, které by měly být alokovány na malé obce, v Regionálních operačních programech jsou na venkov věnována pouze čtyři procenta,“ popisuje současný stav místopředseda organizace Radan Večerka.

Ačkoli nejsou v nejbližší době vyhlídky optimistické, bude starosta žádat o dotace dál. Bez vody se pořádně žít nedá.