Turistická cesta ze Sněžky k Luční boudě bude do konce léta uzavřená

Trutnovsko - Nepříjemné překvapení čeká na turisty, kteří se vydají na Sněžku. Od srpna totiž k sestupu nesmějí používat červenou cestu česko-polského přátelství. Ochranáři horský chodník v jednom směru poprvé v historii uzavřeli. Argumentují tím, že je turisticky přetížený.

Po horském chodníku se pohybují stovky lidí, dokonce i tehdy, když počasí výletům zrovna příliš nepřeje. S nápadem uzavřít turistický chodník pro sestup ze Sněžky ve směru k Luční boudě přišli polští ochranáři. Jejich kolegové z Čech s tím souhlasili. Polský ochranář Krysztof Bisaga sdělil, že cesta je příliš úzká a obtížně schůdná. Turistů prý přitom každým rokem přibývá a obousměrný provoz se stává nebezpečným. S tím souhlasí i mluvčí Správy KRNAP Alena Drahná.

Lidé, kteří se ze Sněžky směrem k Luční boudě vydají, teď k sestupu musí použít Jubilejní cestu na polské straně hor. Jiná alternativa není. Cesta česko-polského přátelství ze Sněžky zůstane pro turisty uzavřená do konce léta, na zimu by se měla znovu otevřít. „Náhradní cesta je v zimním období nepřístupná, hrozí tam lavinové nebezpečí,“ odůvodnil ochranář ze Správy KRNAP Miloš Růžička.