Kolonie netopýrů komplikuje opravu hradu Valdštejn

Valdštějn - Kvůli netopýrům se zastavila oprava hradu Valdštejn v Českém ráji. Rekonstrukce nesmí pokračovat dokud netopýři nevyvedou mladé. Turnovská radnice se ale bojí, že přijde o dotaci, protože se práce nestihnou včas.

Valdštejn, jedno z lákadel Českého ráje, se nyní těší velké oblibě turistů, ale i netopýrů. Ti teď obsadili zadní část hradu, která se má opravovat. „Vždycky se vědělo jenom o zimní kolinii, teprve nyní se zjistila i letní, která je mnohonásobně početnější,“ vysvětluje situaci kastelán hradu Ladislav Koucký.

Pod střechou starého paláce se ukrývá víc než stovka netopýrů. Podle ochranářů jde o vrápence malého, který se vyskytuje hlavně v oblasti Středomoří. Česko je pro něj nejsevernějším místem výskytu. Zatímco ochranáři se radují, turnovská radnice neskrývá obavy. Na opravu hradu totiž několik let sháněla peníze. Teď, když se jí to podařilo, nesmí se kvůli netopýrům stavět. Do doby než vyvedou mladé, nesmí být nijak rušeni. Rekonstrukce přitom měla začít právě na půdě výměnou krovů a střechy.

Stavební práce už mají měsíc a půl zpoždění, radnice se tak bojí, že se oprava nestihne do konce roku a město tak bude muset složitě získanou dotaci vracet. „Zvládnout se to musí, jsou to státní peníze, které jsou vázané na letošní rok,“ podotýká zástupce stavební firmy Miloš Tomšů.

Podle ochranářů musí stavaři počkat ještě alespoň 14 dní. Netopýři tu ještě budou, ale už snesou vyrušení. Kromě starého paláce se budou sanovat i skalní bloky, na kterých hrad stojí a které už jsou značně narušené.