Hygienici nedoporučují koupání na několika místech severní Moravy

Ostrava - Toxické sinice se přemnožily ve vodní nádrži v Budišově nad Budišovkou na Opavsku a v rybníce Bohušov na Bruntálsku. Jejich přítomnost pro koupající se představuje významné zdravotní riziko. Moravskoslezští hygienici proto na těchto místech koupání nedoporučují.

Nevyhovující kvalita vody je už delší dobu i ve vodní nádrži Větřkovice na Novojičínsku. „Sinice se v posledních dnech rozšířili i ve vodní nádrži Čerťák na Novojičínsku,“ řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková. Dodala, že tam naměřené hodnoty ale zatím nepředstavují zdravotní riziko pro běžnou populaci. „Nelze ale vyloučit vznik zdravotních problémů u některých vnímavých jedinců, jako jsou děti, alergici a těhotné ženy,“ řekl ředitelka.

Naopak situace se zlepšila v Těrlické přehradě na Karvinsku, kde už sinici nepředstavují žádnou hrozbu. „Na zbývajících 17 koupacích místech v Moravskoslezském kraji splňuje kvalita vody hygienické požadavky,“ řekla ředitelka s tím, že zájemci informace o kvalitě vody zájemci najdou na webových stránkách stanice.

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě sledují kvalitu vody ve vybraných vodních plochách a nádržích vhodných ke koupání od druhé poloviny května. V rámci kraje jde o 24 ze zhruba 130 míst, které zařadilo ministerstvo zdravotnictví na seznam sledovaných míst. Kvalitu vody budou moravskoslezští hygienici podle údajů na svých webových stránkách kontrolovat do začátku září nejméně jednou za 14 dní.