Na Ústecku přibývají krádeže kovů na železnicích

Ústí nad Labem - Stále častější jsou zprávy o krádežích kovů na železnicích. Zloději tak ohrožují provoz na tratích. Rozřezávají koleje, kradou i propojovací lana. V Ústí nad Labem policie obvinila dva muže, kteří způsobili škodu za víc než 100 tisíc korun. Kradený kov skončil ve sběrnách.

Obrovské škody, v horším případě i ohrožení životů. To podle policie způsobují zloději na železnici. Z dep postupně mizí propojovací kabely, skříňky od elektrického vedení i koleje. Naposledy policie chytila dva muže, kteří ukradli kovy za víc než 100 tisíc korun. Podle Českých drah každá krádež ohrožuje bezpečnost tratí. „Obvinění se dopuštěli zhruba dva měsíce krádeží na železnici, kde odštípávali a demontovali různé součásti kolejí,” uvedla mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veronika Beranová.

Podle mluvčího Českých drah Aleše Ondrůje každá taková krádež může vést k ohrožení bezpečnosti cestujících a plynulosti železničního provozu. České dráhy budou chtít od zlodějů všechny škody zaplatit. „Stále častěji můžeme vymáhat po pachatelích náhradu škody a v tomto postupujeme velmi razantně, třeba až do míry exekuce,” řekl Ondrůj.

Podle policejních statistik navíc krádeží na železnici stále přibývá. Například ústečtí policisté podobné případy řeší každodenně. „Za loňský rok bylo na našem oddělení evidováno přes 80 trestných činů se škodou víc jak sedm milionů korun,” uvedl zástupce vedoucího železničního oddělení Roman Jelen.

Dlouhodobou akci proti zlodějům kovů spustila městská policie. Všem, kteří neprokážou, že kov dostali, ho strážníci odeberou i s kárkami. Sběr pak strážníci odevzdají do sběrného dvora.

Zloději často ohrožují i sami sebe. Například v loňském roce v Chabařovicích na Ústecku zranil jednoho muže elektrický proud. S vážnými popáleninami skončil v nemocnici.