Některé pardubické školky zůstaly kvůli rekonstrukci zavřeny

Pardubice - Vzhled pardubické mateřské školky Sluníčko zatím zdaleka neodpovídá jejímu jménu. Místo vyzdobených tříd je zde zatím jen nepořádek, prach a rozdělaná práce. Kvůli zateplování budovy tam děti nastoupí až o týden později. Tato situace není v Pardubicích ojedinělá. Podobně jsou na tom hned ve dvou dalších školkách ve městě.

U brány mateřské školky v Gorkého ulici visí omluva rodičům. Pro děti tu zůstaly dveře zavřené. „U nás po dvaapadesáti letech začala rozsáhlá rekonstrukce. Bohužel ne naší vinou práce skončí až kolem sedmého září. Proto jsme začátek školního roku museli o týden posunout,“ vysvětluje ředitelka mateřské školky Sluníčko Ivana Klímová. „Podle nás je to šibeniční termín, protože spousta věcí není dokončena, chybí dodělat umývárny, nejsou dodělané parapety,“ trochu skepticky říká učitelka ze Sluníčka Dana Prošková.   

Pracovníci mateřské školky, do které chodí stovka dětí, po dohodě s úředníky magistrátu kontaktovali rodiče. Náhradní program pro svoji čtyřletou dceru musel zajistit i Roman Pachovský. „Babičky máme poměrně vzdálené, obě dvě jsou v Poličce, takže jsme si poradili sami. My s tím velký problém nemáme, protože já pracuji v odpoledních směnách a manželka má dopolední, takže jsme se vystřídali,“ uvádí Roman Pachovský.

Pět malých dětí, které rodiče nemají čas hlídat, přijali v jiných školkách. „Firma nám dala slovo a já věřím, že své slovo dodrží. Měli jsme připravenou variantu umístění dětí v základní škole Staňkova,“ naznačila další možné řešení situace vedoucí odboru komunitních služeb pardubického magistrátu Ivana Liedermanová.   

Stavební dělníci stále pracují na zateplování i v dalších dvou školkách. Tyto školky přesto otevřely. O děti se tu starají v provizorních podmínkách. „Rodiče to měli od pátého srpna na našich webových stránkách i na webových stránkách magistrátu, takže na to byli předem upozorněni,“ dodává ředitelka mateřské školky Motýlek Ivana Koppová.   

Zateplení a rekonstrukce čeká celkem 18 školských budov, na které město získalo dotace. Práce stavebních firem proto budou pokračovat i příští rok na dalších místech.