Pro zubaře není dětský pacient dostatečně atraktivní

Praha - Nedostatek dětských zubních lékařů trápí mnoho rodičů v hlavním městě. Stomatologů je málo pro dospělé, děti jsou na tom ještě hůř. Lékařům se to prý z ekonomických důvodů nevyplácí. Problém se pokusila řešit Praha deset, radnice sama otevřela 4 ordinace.

Rozdělení stomatologů pro děti a dospělé skončilo po roce 1989 stejně jako povinné školní prohlídky. Jediná dětská pohotovost v hlavním městě funguje v Motolské nemocnici, běžné ošetření dětského chrupu však většina zubařů odmítá. Matka dvou dětí paní Jana Najmanová má zkušenost, že lékaři většinou děti odmítají, protože se obtížněji vyšetřují, nebo jim nestačí kapacita. Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek uvedl, že péče o dítě je opravdu dlouhá, lékař musí být trpělivý. Jsou i ekonomické důvody, protože děti tolik nevyžadují nadstandard a nemají protetiku, která určitý zisk nese. S ekonomickými rozdíly ošetření však nesouhlasí ředitelka Odboru vnějších vztahů VZP Anna Veverková, podle ní je částka za ošetření zubního kazu stálých zubů u dětí i dospělých stejná.

České děti mají oproti těm ze Západní Evropy v důsledku zanedbané péče vyšší kazivost, přiznávají zubaři. V Praze 10, která má 12 tisíc školáků a předškoláků, se tímto problémem začala zabývat dokonce i radnice. Zrekonstruovala dům, kde bývala pohotovost a vypsala výběrové řízení na dětské zubaře.

Starosta Prahy 10 Ladislav Lipovský (ODS) zdůraznil, že městská část v tomto případě do jisté míry supluje funkci státu a aspoň na lokální úrovni se snaží, aby se kvalita péče o dětské pacienty zvýšila. Kolektiv mladých stomatologů je přesvědčený o úspěšnosti svého podnikatelského záměru. Sázejí především na prevenci, čímž se následně zkrátí doba ošetření. Ředitel Domu zubní péče o dítě a rodinu Michal Pekárek doplnil, že plánují kapacitu tak, aby bylo možné udržet příslušnou kvalitu péče.

Ordinace dětských zubařů chce příští rok otevřít také radnice Jižního města, použije stejný model jako Praha 10: zrekonstruuje vlastní objekt, který poté pronajme.