Veteráni podporují Pardubicko

Žamberk - Na jízdu dlouhou 444 kilometrů Pardubickým krajem vyrazila skupina luxusních veteránů. Turné pětadvaceti historických aut má jediný cíl: upozornit na zajímavá místa, která si zaslouží pozornost českých i zahraničních turistů. Jízda veteránů navazuje na stejné akce na Moravě a v Královéhradeckém kraji.

Stylově oděné posádky předvedly při startu na náměstí v Žamberku nablýskané karoserie a hlavně pronikavé zvuky motorů. V čele kolony luxusních veteránů vyjela legendární Tatra s šestinásobným vítězem Rallye-Paříž Dakar a čestným prezidentem projektu Trofeo Niké Bohemia 2008 Karlem Lopraisem. Ten vyzdvihl, že se zde sešli fandové, nadšenci i majitelé, kteří se o ta auta starají, renovují je a jsou rádi, když je mohou někde ukázat veřejnosti. Posádky veteránů, jako jsou Citroën, Jaguár, Austin-Healey, Škoda Felicia nebo MG z roku 1969, navštíví zajímavá místa Pardubického kraje.

Majitel auta MG BGT Jiří Lukeš uvedl, že veterána nelze vlastnit pro peníze, bez velké lásky by to nešlo. Podle Pierre-Alaina Bariera z Belfortu ve Francii je to tu skvělé: pěkná auta a velmi dobrá atmosféra. Ve Francii bývá velmi mnoho podobných setkání, ale do České republiky přijel poprvé. Spolupořadatelka projektu Trofeo Niké Bohemia 2008 Marcela Kupčeková dodala, že na akci pořídí množství snímků a fotografií. Protože celou akci zaštiťuje Česká centrála cestovního ruchu, snímky budou distribuovány dále do Evropy i do světa. Dokument a fotografie z turné veteránů poslouží městům v Pardubickém kraji k podpoře cestovního ruchu. Zdeněk Kopka z projektu Trofeo Niké Bohemia 2008 doplnil, že pro příští roky plánují turné do dalších regionů, obsáhne celou Českou republiku a naposledy by měla přijít Praha.

Turné veteránů napříč Pardubickým krajem skončí tuto neděli pod Kunětickou horou.