Plzeň se snaží evidovat pracující cizince

Plzeň - Plzeň se jako první město v republice pouští do systematického začleňování pracujících cizinců. Už to bylo nezbytné, město má totiž hned po Mladé Boleslavi druhý největší počet cizinců na obyvatele v zemi, doteď mělo spíš špatné zkušenosti. Nyní vznikají expertní skupiny a objevují se první pozitivní výsledky. Integrace cizinců je podle odborníků výhodná už jen proto, že většina jich tady zůstává a chtějí ve městě, kde pracují, trvale žít.

Je to hlavně kvůli mohutné průmyslové zóně na Borských polích, podle oficiálních čísel žije ve stošedesátitisícovém městě dvacet tisíc a podle neoficiálních odhadů dokonce třicet tisíc cizinců. Nejdál je hospodářská komora, která už začala s cizinci pracovat. Předseda Hospodářské komory Plzeň Miloslav Zeman vysvětlil, že chtěli tyto lidi dostat do evidence, aby zamezili problematice špatných pracovních agentur a potlačili klientský systém, což je moderní forma otrokářství.

Kromě problémů Plzeň z velkého množství cizinců nic nemá, poplatky za ubytování neplatí a přitom využívají dotovaných služeb města tak jako ostatní. Radnici přijde logické, aby za takovou přítěž dostávala víc. Náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová (ODS) potvrdila, že chtějí získat víc peněz ze státního rozpočtu. Městský zastupitel Jiří Bis (ČSSD) je přesvědčený, že Plzeň by z daní měla získávat víc.

Pokud bude existovat kvalitní evidence cizinců, bude jasné, o kolik by mohla Plzeň dostávat ročně víc. To jde jednoduše spočítat už teď, podle Jiřího Bise by to mohlo být cca 300 milionů korun. Ročně stojí cizinci Plzeň ale mnohem víc, podle radnice zvyšují kriminalitu, neplatí v dotované Městské hromadné dopravě a přinášejí další související problémy. Proto se začaly mnohem častěji než dřív objevovat represivní policejní akce zaměřené na kontrolu. Radní města Karel Paleček (ODS) prohlásil, že Plzeň chce, aby cizinci respektovali pravidla, která respektují ostatní.