Odpůrci opatovické spalovny protestovali v Pardubicích

Pardubice - Občané protestovali před budovou krajského úřadu v Pardubicích proti stavbě spalovny v Opatovicích nad Labem. Svůj protest proti vznikajícímu zařízení podpořili peticí, kterou podle člena petičního výboru Adama Záruby podepsalo 6460 lidí. Spalovna za dvě miliardy korun by měla vzniknout v areálu místní elektrárny. Odpůrci stavby nechápou, proč Pardubický kraj spalovnu stále prosazuje, i když ji lidé v referendu odmítli.

Člen petičního výboru Jan Žižka uvedl dva důvody, proč občané s výstavbou spalovny nesouhlasí: „Zaprvé je to tedy ekonomická náročnost toho projektu, zadruhé si myslíme, že v České republice, pokud třídíme odpad na úrovni zhruba 20 procent celého komunálního odpadu, tak je to nesmírně málo.” Občané Opatovic a okolí žádají okamžité zastavení výstavby a přidávají další důvody. Například Jaroslava Hlaváčová z Čeperky se domnívá, že spalovny, které už v České republice existují, jsou dostačující.

Pardubický kraj ale spalovnu považuje za dobrou zbraň v boji proti rostoucímu množství odpadu. Navíc by byl odpad využit pro získávání tepla, což je v souladu s rozhodnutím Evropské unie. Ta by také měla celý projekt finančně podpořit. Podle vicehejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL) by mohla EU přispět až 1,6 miliardy korun.