Slavkovská věznice má problém se zaměstnáváním vězňů

Sokolov - Přibližně polovina vězňů v nápravném zařízení s ostrahou v Horním Slavkově na Sokolovsku nepracuje. Mají nízkou kvalifikaci a věznice má navíc omezené možnosti k jejich zaměstnávání. Podle odhadů je přitom práce odsouzených nejméně o dvacet procent levnější. Věznice vidí důvody v přísných předpisech, které upravují pohyb trestanců mimo areál věznice, a v zastaralém vybavení výrobních hal.

Pracující vězni nejvíce oceňují, že si mohou platit výkon trestu a že se nemusí nudit v celách. Aby mohlo vedení věznice zaměstnávat vězňů více, uvažuje o rekonstrukci výrobních hal a výměně opotřebených strojů za novější. Také kvůli tomu, aby podnikatelé neodříkávali zakázky. „Ze strany podnikatelských subjektů je zájem, aby odsouzení pracovali i mimo areál věznice,” dodává mluvčí věznice Pavlína Lorenzová.

Zjednodušit přísná bezpečnostní opatření, za kterých se mohou trestanci pohybovat mimo areál věznice, však podle generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kuly není možné. „Jako generální ředitel bych to pochopitelně uvítal, ale jestli se to podaří prosadit, to opravdu nevím.” Podle Pavlíny Lorenzové by větší zaměstnanosti pomohlo i upřednostňování věznic při státních zakázkách.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzany Kuncové není možné, aby stát při výběrovém řízení zvýhodňoval věznice. Řešení je ale nasnadě: „Cesta ale je, aby produkty práce vězňů využíval veřejný sektor při menších zakázkách, kde zákon nevyžaduje výběrové řízení.”

Snahou vedení věznice prozatím je zvýšit procent zaměstnaných trestanců alespoň na 60 procent.