Autoři petice vyzývají: Zachraňte Orlici!

Hradec Králové - Začněte se starat o znečištěnou Orlicí. Takovou výzvu chtějí adresovat krajskému úřadu v Hradci Králové občané Štěpánovska na Rychnovsku. Signatáři petice, kterých je zatím šest set, upozorňují, že koryta Orlice i jejích ramen jsou zanesená odpadky a naplaveninami.

Příroda v okolí Orlice pláče, tuny odpadků a naplavenin po povodních zanesly ramena řeky. „To je katastrofa, celých 200 metrů je zaneseno naplaveninami a pneumatikami a ta řeka už vůbec nemá snahu sama žít,” zlobí se autor petice Josef Uhlíř. Další ze signatářů Vladimír Doležal dodává: „Je to zanesené zhruba do dvoumetrové hloubky.“

„Veškerá fauna a flóra tam skončila. Tady byli lednáčci, úhoři, cejni nebo štiky. Když nepomůžeme, tak ta řeka skončí a můžeme to zavést,” říká Josef Uhlíř. „Cílem naší petice je, aby se odbor životního prostředí na krajském úřadu začal starat o řeku Orlici jako takovou,” vysvětluje Vladimír Doležal.

Podle Josefa Uhlíře je důležité, aby se sehnaly peníze na vyčištění řeky a ta byla opět průtočná. Tím by zmizel zápach, komáři a dostala by se tam živá příroda, jaká tam byla dřív.

„Ochránci přírody, kteří to tam hodnotí, se zase vyjadřují tak, že by se něco z těch náplavů nemělo odstraňovat. Takže je třeba, abychom se domluvili, jak v oblasti přírodní rezervace nejlépe postupovat,” říká radní Královéhradeckého kraje Jiří Vambera.

Signatáři petice nejdou pro příklad daleko. Stačí se prý podívat za humny Štěpánovska, kde se o čistotu potoka dříve zaneseného odpadky postarala obec. Sami jsou prý také připraveni, vzít do ruky lopaty a přijít řece Orlici naproti.