Libereckým řidičům se nelíbí nadměrné používání botiček

Liberec - V Liberci vznikla odborná komise, která má přehodnotit dosavadní systém používání takzvaných botiček. Zrušení botiček žádali řidiči v nedávné petici. Podle jejích autorů městská policie botičky zneužívá.

Bílé auto s majáčkem - postrach většiny řidičů v Liberci. Jeho osádka nasazuje botičky po městě čím dál častěji. „Zařídit botičky je strašně jednoduchý, ale že nejsou parkovací místa, hlavně na sídlištích…,” říkají nespokojení řidiči. Myslí si, že frekvence nasazování botiček je v Liberci přehnaná.

Řidiči už sepsali proti botičkám petici. „Počet botiček v Liberci je na jednoho obyvatele naprosto extrémní, jsou města, třeba i Praha, kde na počet řidičů je jich podstatně méně,” uvedl spoluautor petice Jiří Šolc.

Ze zprávy městské policie vyplývá, že za měsíc nasadí v průměru 1.500 botiček. To v sousedním Jablonci nebo Turnově jsou méně akční – tam je to měsíčně jen dvacet až třicet botiček.

Za vším stojí podle petice fakt, že o botičky se stará jak městská policie, tak soukromá firma Activ. Zatímco strážníci vyberou pokutu za špatné parkování, firmě jde manipulační poplatek za sundání botičky. „Systém, který zvolili v Liberci není šťastný… právě proto, že do toho zasahuje soukromá firma, takže čím více botiček, tím lépe prosperuje soukromá firma, a to je špatný postup,” myslí si místostarosta Jablonce nad Nisou Otakar Kypta.

Strážníci tak nařizují botičky i v případech, kdy od vypršení zaplacené doby stání uběhla jen chvilka. Podle Šolce jsou evidovány i případy, kdy se jednalo například o pouhých pět minut. „Můžeme dát našim lidem v terénu pokyn, aby byli v nějakých rozmezích tolerantní, ale pak se může stát, že tolerance nebude rozumně únosná,” obává se ale zástupce jednatele firmy Activ Marek Obrodina.

Na popud petice přesto radnice ustanovila komisi z řad odborníků i veřejnosti, která dosavadní parkovací systém přehodnotí. Změn by se tak řidiči mohli dočkat do půl roku.