Ve Zlíně vyteklo do řeky čtvrt tuny masného odpadu

Zlín - Zlínští hasiči museli v úterý večer likvidovat ekologickou havárii, do říčky Januštice unikl z jednoho supermarketu masný odpad. Hasiči po třech hodinách vyzvedli z vody čtvrt tuny silně zapáchajících masných kusů a emulze. Případ teď šetří odborníci na životní prostředí.

Hasiči ihned po příjezdu k zapáchající říčce položili dvě norné stěny před soutokem do řeky Dřevnice. Zabránili tak dalšímu šíření masných produktů po hladině. Zachytávané kousky masa hasiči sbírali a ukládali do připravených nádob. Městská policie mezitím v doprovodu zástupkyně odboru životního prostředí procházela proti proudu řeky a hledala zdroj znečištění. Asi po dvou kilometrech nalezli kanalizační výpusť, odkud zapáchající látka pronikla do vody. Kanál patří nedalekému nákupnímu středisku. 

„Další šetření ukázalo, že prodejna si najala externí firmu na očištění a vybrání záchytné jímky oddělení na zpracování masa. Při práci došlo k úniku zachycených masných zbytků a k jejich vypuštění do kanalizace. Látka se dostala až do Januštice, kterou znečistila,“ poznamenal mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. 

Hasiči už v minulosti zasahovali na říčce Januštici několikrát. Nikdy se však nepodařilo zjistit, kdo havárii způsobil.