Ústí nad Labem: Netradiční výběrové řízení na protipovodňová opatření

Ústí nad Labem - S neobvyklým způsobem výběrového řízení přišla radnice v Ústí nad Labem. K soutěži na nákup protipovodňových zábran si všechny firmy pozvala na místní Střekovské nábřeží, které budou v budoucnu zábrany chránit. Radnice chtěla při prezentaci přímo na místě zjistit mimo jiné to, jak dlouho se budou při povodních stavět.

Stopky. To byla jedna z pomůcek pro výběr protipovodňových zábran na Střekovské nábřeží v Ústí nad Labem. Desítky zdejších domů patří při záplavách k nejpostiženějším částem města, zábrany je ochrání před dvacetiletou vodou. Právě proto firmy prezentovaly své projekty přímo na místě. „Při případných povodních není důležité jenom to, aby ta hráz byla pevná, je důležitá i operabilita a rychlost toho procesu,” řekl primátor Ústí nad Labem Jan Kubata. „Jde nám o to, abychom viděli skutečnou pracnost stavby a demontáž mobilní hráze,” dodal jeho náměstek Jan Řeřicha.

Součástí úprav na Střekově bude pevný, asi metr vysoký val. Stavba, se kterou Povodí Labe začne během několika týdnů, bude stát přes sto miliónů korun. „Určitě to je výhra pro Střekovany, místním lidem to hodně pomůže,” řekl střekovský starosta Vlastimil Žáček.

Ústí nad Labem patří k nejméně zajištěným strategickým městům v České republice. Město prosazuje i ochranu na levé straně Labe. Tady každá větší voda zaplavuje mimo jiné hlavní silniční tah z Děčína do Prahy. Takzvaná protipovodňová vana bude stát půl miliardy korun a město se na ní bude spolupodílet částkou přibližně čtyřicet milionů korun.

O úpravách na levém břehu Labe už město jedná se Státním fondem dopravní infrastruktury. Se stavbou by se mohlo začít v roce 2008.